łyżka skórki pomarańczowej (smażonej lub kandyzowanej)
budyń waniliowy
łyżka mąki
Składniki na bezę kokosową:
10dag wiórków kokosowych
3 białka
3 łyżki cukru
Wykonanie ciasta: Z podanych składników (na ciasto) szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić nim dno i boki blachy. Ja piekłam na tortownicy o średnicy 26cm. Podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wykonanie masy serowej: Rodzynki zalać wrzątkiem, szypułki, osuszyć i obtoczyć w mące. Jeśli nie korzystamy z gotowej masy serowej to musimy zmielić ser co najmniej 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z serem, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Budyń i proszek do pieczenia wymieszać ze śmietanką, a następnie z masą serową. Wykonanie bezy kokosowej: Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę serową, a na niej ułożyć delikatnie łyżką koksową pianę . Wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 14 "Serniki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz