Dla kogo:
- dla czekołasuchów
- dla fanów brownie
- dla chcących poczuć zniewalający czekoladowy zapach ciasta
- 150g masła
- 170-180g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200g cukru pudru
- pół szklanki mąki
- łyżka kakao
- 75g białej czekolady
- 75g mlecznej czekolady
Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Na końcu małymi porcjami wsypać mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę.
Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu, który można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz.19 "Ciasta z czekoladą i miodem".
wygląda pysznie!!
OdpowiedzUsuńI co najważniejsze - jest pyszne!
UsuńKto nie kocha brownie? Ja uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńcisto bez proszku do pieczenia??
OdpowiedzUsuńTak, brownie piecze się bez proszku. Właśnie na tym polega jego fenomen. Może wyglądać zakalcowato, ale właśnie takie ma być. Płaskie, niewyrośnięte, ale za to mega czekoladowe :).
Usuń50min to za dużo, dno mi się przypaliło a z wierzchu się wysuszył :(
UsuńPrzykro mi, że tak się stało. Ja tyle piekłam i było ok! Dużo zależy od piekarnika. Właśnie dlatego w przepisie jest informacja, że powinno być ok. 50 min. W jednym piekarniku może być 40min. a w innym 60 :/
Usuń58 yr old Environmental Tech Zebadiah O'Collopy, hailing from Kelowna enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Ghost hunting. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Ford GT40. kliknij ten
OdpowiedzUsuń