Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia
Dla kogo:
dla szukających przepisu na szybkie ciasto
dla nieposiadających piekarnika
dla wszystkich, którzy wzięli udział w moim urodzinowym spisku
Składniki:
500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
2 duże banany
150g masła
mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g
paczka ciastek Digestive z czekoladą lub Ciastek Holenderskich z czekoladą (180-200g)
wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady (80-100g)
1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany
kilka łyżek cukru pudru ( ilość wg uznania - do bitej śmietany)
Wykonanie:
Ciasteczka miażdżymy razem z miękkim masłem (ciastka można zmielić w blenderze), by uzyskać spójną konsystencję. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm - na spód i tworzymy także mały brzeg o wysokości ok. 1-2cm. Masę ciasteczkową należy mocno ugniatać (wgnieść w tortownicę), by stała się spoista i jak najmniej się kruszyła. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu blachy z lodówki, na spód ciasta wykładamy masę krówkową. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na masie kajmakowej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na banany i całość posypujemy czekoladą (w płatkach lub wiórkach). Ciasto należy przechowywać w lodówce. Blacha: tortownica 24cm
Warstwy od dołu: 1. ciasteczkowy spód 2. masa krówkowa 3. banany 4. śmietana 5. czekolada
bardzo podoba mi się to ciasto, ale zastanawiam się czy daloby się podmienic jakies skladniki zeby bylo nieco bardziej dietetyczne - np zamiast smietany kremowki jogurt? czy to za bardzo nie ma sensu?
Nie wiem czy jogurt ma odpowiednią konsystencję (zbyt wodnisty) i smak (zbyt kwaśny), ale może warto spróbować :) a ja mam pomysł na zastąpienie kremówki "śnieżką" (tylko jest tu kwestia, że "śnieżka" jest jednak trochę chemiczna:/ :( Jeśli próbowałabyś z jogurtem to koniecznie napisz czy jesteś zadowolona z tego połączenia, bo jestem ciekawa Twojej opinii :)
Ale nie trzeba opędzlować od razu całego ciasta, tylko kawałek, więc chyba nie ma co sobie żałować śmietany. Co do Śnieżki, to dziękuję postoję, chemioterapię miałam przez pół roku.
Polecam wersję z bitą śmietaną z mleka kokosowego (mleko w puszce wkładamy na noc do lodówki aby oddzieliła się część płynna) - ubijamy część stałą i mamy super bitą śmietanę:)
Widziałam świetną u Ciebie ze organizujesz akcje, żałuję, ze opublikowałam kilka dni temu Białe Brownie:( Świetna akcja,może coś wymodzę;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji! Cieszę się, że temat się podoba :)
UsuńSama uwielbiam robić ciasta na spodzie z ciasteczek. Twoje ciasto musi smakować obłędnie. Uwielbiam takie połączenia słodyczy i bananów :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się to ciasto, ale zastanawiam się czy daloby się podmienic jakies skladniki zeby bylo nieco bardziej dietetyczne - np zamiast smietany kremowki jogurt? czy to za bardzo nie ma sensu?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy jogurt ma odpowiednią konsystencję (zbyt wodnisty) i smak (zbyt kwaśny), ale może warto spróbować :) a ja mam pomysł na zastąpienie kremówki "śnieżką" (tylko jest tu kwestia, że "śnieżka" jest jednak trochę chemiczna:/ :( Jeśli próbowałabyś z jogurtem to koniecznie napisz czy jesteś zadowolona z tego połączenia, bo jestem ciekawa Twojej opinii :)
UsuńAle nie trzeba opędzlować od razu całego ciasta, tylko kawałek, więc chyba nie ma co sobie żałować śmietany. Co do Śnieżki, to dziękuję postoję, chemioterapię miałam przez pół roku.
UsuńPolecam wersję z bitą śmietaną z mleka kokosowego (mleko w puszce wkładamy na noc do lodówki aby oddzieliła się część płynna) - ubijamy część stałą i mamy super bitą śmietanę:)
UsuńNie wyjdzie mi jeżeli dam zwykłe herbatniki czekoladowe z masłem..? Chodzi o tą masę na samym spodzie.. ;)
OdpowiedzUsuńWyjdzie! Powodzenia! Będzie tylko miał troszkę inny smak, bo ciasteczka Digestive mają posmak pełnoziarnisty.
UsuńŚwietne! i zrobię TO na piątek!! :)
OdpowiedzUsuńPrzeczuwam mega bombę kaloryczna...na którą niestety mam mega ochotę :P
OdpowiedzUsuńTo ciasto zainspirowało mnie do różnych jego wariacji :) mega fajny przepis!
OdpowiedzUsuń