Dla kogo:
- dla fanów miodowych placków
- dla chcących spróbować legendarnego ciasta czeskiego/stefanki/grysikowca (zwał jak chciał :D)
- dla tych, którzy latem produkowali własne powidła śliwkowe
- 400g mąki
- 100g masła
- 2 jajka
- 150g cukru
- 70g miodu
- łyżeczka sody
- 750ml mleka
- 9 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej!)
- 250-300g masła
- 150g cukru pudru
- 25g cukru waniliowego (półtorej opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 3 żółtka
- 350g powideł śliwkowych
- płatki migdałowe
- polewa czekoladowa (100-150g)
Masło posiekać razem z przesianą mąką. Dodać miód, sodę, cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt kleiste można dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Prostokątne blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na blachę. Każdy z placków piec ok. 8-12 minut w temperaturze 200 stopni (aż zrobią się złote). Ja piekłam każdy z placków osobno i też polecam tak zrobić. Zaraz po upieczeniu placki są dosyć miękkie, dlatego należy uważać ściągając je z blachy.
Wykonanie masy:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQyHZVFmC0q8tPs7z7aEGKb0tHqIGSbEP9jZle59If3fBEKmHH4_WIns-huIBD4a1kmd2v-XNGErSMQXIUpQyWWCO2QrH-kIXO9BDl5bows4m9DerrW15ZiP8TG4k6fUDKd11BR2G5LCU/s1600/P2211875.ORF.jpg)
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i zimny grysik. Masa musi być puszysta i gładka.
Dwa placki posmarować powidłami i masą grysikową. Na placek górny wyłożyć cienką warstwę masy grysikowej. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Warstwy ciasta (od dołu):
1. placek miodowy
2. powidła
3. masa grysikowa
4. placek miodowy
5. powidła
6. masa grysikowa
7. placek miodowy
8. cienka warstwa masy grysikowej
9. polewa czekoladowa
10. płatki migdałowe
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCe2KinaFVyE760bgRBh5k3DUriu75o0OCB-DXmACVgOHY59Ty7C_4OWekWYnd05ZQ3DcMfrYPbCiKN5deWB1wTx1jD2tNoBRAvLEsNgsYnwgg7S8jJY3b3iwvb0GuaTD423IQUEkPobw/s1600/IMG_5618.jpg)
Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz".
![Ciasta przekładańce](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/909/embed_17Y7BtaVCnij6EJmkofoVti2lmG8Ywzz.jpg)
Bardzo efektowne i smacznie wyglądające ciasto, wygląda na pracochłonne :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardziej pracochłonne niż jest (bo wszystkie placki są takie same i masa też jest wszędzie taka sama)., ale trzeba zarezerwować na niego trochę czasu :) Pozdrawiam!!
UsuńWygląda super, lubię wszelkie przekładańce ;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie wygląda, pięknie zaprezentowane :-)
OdpowiedzUsuńPiękne! lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Brak w podanych składnikach miodu.
OdpowiedzUsuńJuż poprawione. Dzieki za spostrzegawczość. Wpisałam 2 razy mąkę zamiast mąkę i miód :)
UsuńZrobiłem to ciasto i jest przepyszne. Polecam i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń58 year old Environmental Specialist Travus Baines, hailing from Cottam enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Baseball. Took a trip to My Son Sanctuary and drives a Pathfinder. odwiedz strone
OdpowiedzUsuń