Dla kogo:
- dla poszukujących przepisu na babeczki dobre do dekoracji
- dla fanów babeczek
- dla fanów szybkich i łatwych wypieków
- 125g miękkiego masła
- 125g cukru
- 125g mąki "samorosnącej"*
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka
Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę).
Babeczki te nadają się idealnie do dekoracji. Szczególnie polecam krem z wanilią lub bardzo trwały krem do babeczek (jeśli mają wytrzymać wyższą temperaturę lub bardzo długie leżenie na stole) .
* Przepis na mąkę samorosnącą tzw. self-raising flour
- 500g mąki (typ 450)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać.
świetne:)
OdpowiedzUsuńjaka to mąka samorosnąca?
OdpowiedzUsuńNa końcu przepisu znajduje się inf. o mące samorosnącej. Mąka samorosnąca jest bardzo popularna w UK. W Polsce nie mam jej w sprzedaży, ale można sobie z tym poradzić. Mieszając podane przeze mnie składniki otrzymamy domową mąkę samorosnącą.
Usuń