Dla kogo:
- dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu
- dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows
- dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom
- 125g serka mascarpone
- 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)
- marcepan (ok. 150g)
- pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g
- białe perełki
- kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak
Wykonanie masy:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki.
Wykonanie dekoracji:
Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć je na pół. Jeśli mamy duże to myślę, że trzeba je pociąg na 8 kawałków. Można to zrobić zarówno nożem jak i nożycami kuchennymi. Z marcepanu ukształtować głowy i uszka. Na główce zamocować uszka oraz oczy. Na oczach narysować źrenice za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady i wykałaczki lub przy użyciu czekoladowego pisaka. Nosek zrobić za pomocą wykałaczki. Babeczki posmarować masą i przykleić do niej główkę wraz z piankami.
Pomysł na dekorację ze strony www.cioccolatogatto.blox.pl.
Fot. Magdalena Ziemiańska www.magdalenaziemianska.pl
Mega słodziaki:)
OdpowiedzUsuńprzecudne!!!
OdpowiedzUsuńboskie!!!!!!!!!!!! babeczki mam w piekarniku i zaraz lecę po pianki.
OdpowiedzUsuńależ są piękne!
OdpowiedzUsuń