Dla kogo:
- dla fanów babek
- dla szukających przepisu na ciasto z orzeźwiającym posmakiem
- dla lubiących szybkie i łatwe przepisy
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 200g roztopionego masła
- starta skórka z jednej cytryny
- kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka cytrynowa do dekoracji lub kandyzowana skórka cytrynowa
Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (masa stanie się jasna i gęsta). W osobnym naczyniu przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę można upiec zarówno w formie z kominkiem jak i w keksówce.
Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest upieczone gdy patyczek do niego wbity jest suchy. Upieczone ciasto wystudzić i polukrować.
Wykonanie lukru:
Do miseczki wycisnąć sok z połówki cytryny i sukcesywnie dosypywać cukru pudru, aż osiągnie się pożądaną konsystencję. Ciasto polać lukrem i udekorować skórką otartą z cytryny lub kandyzowaną skórką cytrynową.
Przepis pochodzi z bloga: www.siepieczeigotuje.blogspot.com
Super babka :)
OdpowiedzUsuńMmm pychota! Ten lukier mi się podoba.
OdpowiedzUsuńO tak! Nadaje on babce dodatkowej wyrazistości smakowej :) W moim domu od zawsze do wielu babek robi się właśnie lukier cytrynowy. Polewamy nim także świąteczne makowce.
UsuńRobiłam kiedyś babkę cytrynową..pyszna była,...i zjadłabym teraz kawałek...dzięki za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńAaa.. Ja robię babę cytrynową dokładnie z tego przepisu! Dotychczas ulubione ciasto Igulca przy którym zawsze mi "pomaga"!! Tylko lukier inny robimy.. z białek cukru i soku z cytryny. Podejrzewam, że najbardziej w tym cieście mały lubi właśnie lukier.. to skubanie:):) Polecam przepis nie tylko na święta!!
OdpowiedzUsuńMasz rację, że ta babka będzie smakowała nie tylko w święta :) Myślę, że przepis zdecydowanie należy do tzw. "Przepisów do powtórzenia" :),
UsuńMusiała pachnieć prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńskorzystam!!! dziś :)
OdpowiedzUsuń57 yr old Social Worker Travus Hanna, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like Americano and Paintball. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a A3. kliknij tutaj, aby uzyskac wiecej informacji
OdpowiedzUsuń