Dla kogo:
- dla szukających przepisu na łatwe ciasto
- dla lubiących zwykłe ciasta
- dla osób, które szukają alternatywy dla makowca
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem)
- 250g cukru
- 4 jajka
- szklanka maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3szklanki mleka
- olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy)
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku.
Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".
0 komentarze: