Babka piaskowo-makowa


Dla kogo:
  • dla szukających przepisu na łatwe ciasto
  • dla lubiących zwykłe ciasta
  • dla osób, które szukają alternatywy dla makowca
Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem)
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • szklanka maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3szklanki mleka
  • olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy)
Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku. 
Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.










Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".
Babki i babeczki Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

0 komentarze:

INSTAGRAM