Dla kogo:
Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać drobny cukier do wypieków i wymieszać ponownie. Do dużej miski wlać maślankę (kefir), olej i wanilię. Dodać jajka. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki i krótko zmiksować. Powoli wlewać gorącą kawę i wymieszać. Masę podzielić na 2 lub 3 części (na tortownice o średnicy 23-24cm). Tortownice powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ja rekomenduję pieczenie każdej warstwy osobno, jednak jeśli znacie dobrze swój piekarnik i macie kilka blaszek o odpowiedniej średnicy to można je upiec za jednym razem.
Wykonanie masy:
Czekoladę połamać na małe kawałki. W rondelku lub miseczce wymieszać połamaną czekoladę, kawę, kakao, wodę i rum (wódkę). Rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z łyżką cukru. Miksować, aż żółtka się rozjaśnią i staną się kremowobiałe. Powoli dolewać do żółtek masę czekoladową, która może być ciepła i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru. Białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej i mieszać delikatnie, aż przestaną być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia.
Wykonanie dekoracji:
Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Barefoot contessa at home" Iny Garten.
Zdjęcia www.magdalenaziemianska.pl
- dla zastanawiających się jak uczcić Dzień Czekolady
- dla chcących spróbować wspaniałego kremu-musu czekoladowego
- dla szukających inspiracji na prostą i efektowną dekorację
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 3/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka maślanki (lub kefiru)
- pół szklanki oleju
- szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 230g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 5 łyżek wody
- łyżka rumu lub wódki
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- szklanka śmietany kremówki (ok. 250ml)
- szczypta soli
- 25g posypki waflowej w kolorze zielonym
- czekoladowy zajączek
- czekoladowe jajeczka, migdały w czekoladzie lub inne czekoladowe drażetki
Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać drobny cukier do wypieków i wymieszać ponownie. Do dużej miski wlać maślankę (kefir), olej i wanilię. Dodać jajka. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki i krótko zmiksować. Powoli wlewać gorącą kawę i wymieszać. Masę podzielić na 2 lub 3 części (na tortownice o średnicy 23-24cm). Tortownice powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ja rekomenduję pieczenie każdej warstwy osobno, jednak jeśli znacie dobrze swój piekarnik i macie kilka blaszek o odpowiedniej średnicy to można je upiec za jednym razem.
Wykonanie masy:
Czekoladę połamać na małe kawałki. W rondelku lub miseczce wymieszać połamaną czekoladę, kawę, kakao, wodę i rum (wódkę). Rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z łyżką cukru. Miksować, aż żółtka się rozjaśnią i staną się kremowobiałe. Powoli dolewać do żółtek masę czekoladową, która może być ciepła i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru. Białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej i mieszać delikatnie, aż przestaną być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia.
Wykonanie dekoracji:
Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Barefoot contessa at home" Iny Garten.
Zdjęcia www.magdalenaziemianska.pl
Pyszne ciasto, no i śliczna dekoracja ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń