Dla kogo:
- dla fanów naturalnych dodatków do ciast i deserów
- dla chcących wzbogacić swoją domową spiżarkę
- dla mających dość sztucznego cukru z
- 500g drobnego cukru do wypieków
- 2 laski wanilii
Wykonanie:
Do słoika wsypać drobny cukier (słoik musi być szczelny - najlepsze są słoiki z gumową uszczelką). Laski wanilii naciąć wzdłuż i łyżeczką wygrzebać z nich pesteczki. Waniliowe pesteczki włożyć do słoika - dodać je do cukru. Laski wanilii także włożyć do słoiczka. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy za minimum 2 tygodnie.
Przepis można wykonać z połowy porcji.
Cukier to zło! W każdej postaci, dlatego warto go ograniczać. Nie wypływa dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Przez dużą ilość cukru mam do dziś problemy z zębami, dlatego go ograniczam do minimum :)
OdpowiedzUsuńOj tak, cukier to biała śmierć i lepiej go unikać. Kiedyś słodziłam bardzo dużo, a teraz prawie wcale i jest mi z tym bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuń