Mazurek z masą z mleka w proszku



Dla kogo:
  • dla chcących skosztować masy z mleka w proszku
  • dla szukających przepisu na prosty i smaczny mazurek
  • dla szukających wielkanocnych inspiracji
Składniki na ciasto:
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 100g mleka w proszku
  • 150g cukru kryształu
  • 100g masła
  • 50ml wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • bakalie i czekolada do dekoracji (u mnie migdały i czekolada)
Wykonanie ciasta:
Masło posiekać z mąką (krupczatką + pszenną), solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtko wraz ze śmietaną. Dosypać proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść - starać się to zrobić sprawnie i szybko, by nadmiernie nie ogrzać ciasta rękami. Gdy składniki się połączą owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (w ostateczności można skrócić ten czas wkładając ciasto do zamrażarki). 
Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt. Dodać rant na brzegach (można uformować wałeczek z ciasta lub po prostu podwyższyć jego brzegi). Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągnąć gdy się zarumieni. Spód wystudzić, a następnie wypełnić masą.

Wykonanie masy:
Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób. 





Przepis na masę pochodzi z książki: "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego, natomiast przepis na ciasto z bloga www.slodkapasja.blox.pl.
Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

20 komentarzy:

  1. Jeden z moich ulubionych mazurków :) Moja teściowa taki robi. Tylko pod masę daje jeszcze kwaśny dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu nie ma tradycji wypiekania mazurków, ale w tym roku mam wielką ochotę spróbować. Ten przepis mi się podoba! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zapraszam do wypróbowania!

      Usuń
    2. Wypróbowałam! Wyszedł. Dodatkowo posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki przed wylaniem masy jak napisała w komentarzu Wedelka. Pozdrawiam i życzę wesołego Alleluja!

      Usuń
    3. Dobry pomysł z użyciem kwaskowego dżemu. Na pewno wyszedł bardzo dobry!

      Usuń
  3. Witaj Aniu, za późno na pytania, bo właśnie zabieram się za pieczenie i nie mogę czekać, ale znalazłam pewną nieścisłość i bardzo proszę o wyjaśnienie na przyszłość :) W spisie składników ciasta piszesz o cukrze pudrze, a w opisie o krysztale. Która wersja jest prawidłowa? Ja zrobię z pudrem i zobaczymy ;) Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miał być puder. Dzięki za uwagę - już poprawiłam!

      Usuń
  4. Czy mąkę krupczatk można zastąpić mąką pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Na pewno można, tylko wtedy zmieni się trochę smak spodu i konsystencja ciasta.

      Usuń
  5. Cudny mazurek ;) a można np. kwaśną śmietanę zastąpić łyżką jogurtu naturalnego? bo wolałabym ze względów dietetycznych i w przypadku innych potraw stosuję zamiennie jogurt naturalny, ale nie wiem, czy w przypadku takiego ciasta też się to sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale z mojego doświadczenia wiem, że zazwyczaj takie zamiany się udają :) Powodzenia!

      Usuń
  6. Książka kucharska Marka Łebkowskiego "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" jest moją ulubioną, świetną zarówno jeśli chodzi o same przepisy i rys historyczny potraw, jak i o stroną estetyczną (piękne zdjęcia, klarowny układ.)
    "Klasyczny" przepis na kruchy spód do mazurków jest wg. p. Łebkowskiego następujący:
    3-2-1, czyli 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru (kryształ), 1 żółtko, 2 łyżki śmietany.
    Z doświadczenia - jeśli ciasto się dobrze zagniata, nie potrzeba ani żółtka, ani śmietany. Jeśli gorzej się wiąże - można dodać albo żółtko, albo śmietanę. Albo i to, i to - różnicy nie odczułam.
    Pieczemy 15 min w 200 C, trzeba uważać, żeby nie spalić - bo piecze się faktycznie chwilkę!

    Kajmakowy spód - z mleka w proszku - cukier jak najbardziej może być "kryształ", nie musi być puder - tak jest w mojej książce, i tak robię od lat.
    To ulubiony mazurek mojej rodziny.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,przepis jest na jaką blaszke. Mozna prosić o wymiary. Dziękuję i pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosze podac wymiary foremki,nie mieszkam w Pl i nie wiem jaja,to tradycyjna

    OdpowiedzUsuń
  9. Również proszę o podanie wymiarow blachy :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM