Dla kogo:
- dla wszystkich, którzy wzięli udział w sernikowym głosowaniu
- dla nielubiących przesłodzonych ciast
- dla szukających przepisu na wielkanocny sernik
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 150g cukru pudru
- 5 żółtek
- łyżka śmietany (12 lub 18%)
- opakowanie cukru waniliowego (16g) (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1kg twarogu do serników
- 125g cukru kryształu
- 30g cukru waniliowego
- 15g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml
- sok z połowy cytryny
- 100g masła
- 5 białek
- 150g cukru kryształu
- sok z połowy cytryny
- słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mącznej mieszanki. Wyrobić stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę (wyrabiać, aż masa stanie się jednolita). Ciasto podzielić w proporcjach 2:3. Większą część owinąć folią i włożyć do lodówki, a mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ma być delikatnie złote. Upieczony już spód wystudzić.
Wykonanie masy serowej:
Rozpuścić masło. Odstawić do ostudzenia. Wiśnie odsączyć na sitku. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zacznie jaśnieć zaczynamy dodawać twaróg sernikowy, a następnie rozpuszczone masło. Do masy serowej przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną), a na końcu dodać sok z połowy cytryny. Masę serową wyłożyć na wystudzony spód. Na masę serową wyłożyć wiśnie.
Wykonanie piany:
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy białka będą sztywne dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pianę rozłożyć na wiśniach i masie serowej, a następnie na pianie ułożyć drugą warstwę odsączonych wiśni. Na koniec wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na górę ciasta za pomocą tarki. Piec ok. 50-60minut w temperaturze 180 stopni.
Blacha: standardowa, prostokątna
Warstwy od dołu:
1. ciasto
2. masa serowa
3. wiśnie
4. piana z białek
5. wiśnie
6. starte ciasto
Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Lidla.
Wygląda nieziemsko! Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń