Dla kogo:
- dla fanów orzeźwiających ciast
- dla lubiących ciasta ucierane
- dla rabarbaromaniaków
- 700g rabarbaru
- 430g mąki
- 5 jajek dużych lub 6 małych
- 180g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
- pół szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru pudru
- cukier puder (do dekoracji)
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ utrzeć z masłem na puszystą, jasną masę. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.
Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Blacha: kwadratowa 24x24cm
Przepis znaleziony na www.kulinarnaja.blogspot.com. Zmieniłam proporcje.
0 komentarze: