Dla kogo:
- dla wszystkich, którzy mają nietolerancję laktozy
- dla lubiących wypieki bez cukru
- dla szukających czegoś do przegryzienia na szkolnej przerwie
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20dag margaryny bezlaktozowej
- jajko
- marmolada w wybranym smaku
Wykonanie:
Mąkę wraz z margaryną posiekać nożem. Jeśli ciasto będzie za twarde/za suche można dodać trochę wody (dodawać po jednej łyżce, by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie). Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż staną się rumiane. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" B. i M. Barszcz.
0 komentarze: