Dla kogo:
- dla mających ochotę na letnie orzeźwienie
- dla fanów truskawek :)
- dla czujących miętę do mięty
- 150g truskawek
- 50ml wody (lub czerwonego wytrawnego wina)
- 30g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie)
- 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g)
- 200ml mleka
- garstka liści mięty
- listki mięty i truskawki do dekoracji
Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na połówki. Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie.
Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy z liści mięty i mlekiem.
Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany.
Przepis autorski.
0 komentarze: