Dla kogo:
- dla lubiących ciasta typu brownies
- dla chcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu
- dla fanów czekolady
- 180g gorzkiej czekolady
- 235g masła
- 320g cukru
- 5 dużych lub 6 małych jajek
- 55g mąki ziemniaczanej
- 55g kakao
- 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce)
- cukier puder + kakao do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników).
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie.
Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
UWAGA - ciasto kroimy na kawałki dopiero następnego dnia, gdyż w dzień upieczenia rozpadnie się na kawałki. Kroimy na kawałki i dekorujemy kakao i cukrem pudrem, tworząc szachownicę.
Blacha: kwadratowa o boku 24cm
Przepis pochodzi z książki: "Słodkości i słodycze" A. Zecchini. W oryginale wykonany na tortownicy o średnicy 20cm.
0 komentarze: