Torta barozzi (ciasto czekoladowo-kawowe)


Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta typu brownies
  • dla chcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu
  • dla fanów czekolady
Składniki:
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 235g masła
  • 320g cukru
  • 5 dużych lub 6 małych jajek
  • 55g mąki ziemniaczanej
  • 55g kakao
  • 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce)
  • cukier puder + kakao do dekoracji


Wykonanie:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników). 
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie. 
Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
UWAGA - ciasto kroimy na kawałki dopiero następnego dnia, gdyż w dzień upieczenia rozpadnie się na kawałki. Kroimy na kawałki i dekorujemy kakao i cukrem pudrem, tworząc szachownicę. 


Blacha: kwadratowa o boku 24cm




  
Przepis pochodzi z książki: "Słodkości i słodycze" A. Zecchini. W oryginale wykonany na tortownicy o średnicy 20cm.
Przepis na chwilę kawowej przyjemności

0 komentarze:

INSTAGRAM