Dla kogo:
- dla dzieci
- dla szukających pomysłu na urozmaicenie Dnia Dziecka
- dla szykujących przyjęcie dla dzieci
- 2 pomarańcze
- 1 żółty grejpfrut
- galaretka cytrynowa
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy porcji wody podanej na opakowaniu. (Czyli w przypadku galaretki na 500ml wykonujemy ją tylko z 250ml). Galaretkę studzimy. Zimną galaretkę wlewamy do przygotowanych polówek owoców, najlepiej ustawionych na kubkach, czy miseczkach dla równowagi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka stężeje kroimy ją na plasterki przypominające kształtem cząstki owocu.
Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta.
Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką.
Miałam okazję kosztować tej wesołej galaretki i była przepyszna. Polecam. :)
OdpowiedzUsuń