Clafoutis z czereśniami


Dla kogo:
  • dla mających ochotę na pyszny letni deser
  • dla fanów czereśni
  • dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie
Składniki:
  • 650g czereśni
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 270ml śmietany 12%
  • 125g cukru
  • kopiata łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • melisa lub mięta (do dekoracji)
  • cukier puder (do dekoracji)
Wykonanie:
Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż do miseczki i zasyp łyżką cukru. Przemieszaj, daj im chwilę by puściły sok. 
Przesiej mąkę, dodaj cukier biały i waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj.
Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. 
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty. 
Podawaj na ciepło lub zimno.

Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm.






0 komentarze:

INSTAGRAM