Dla kogo:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać od zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.
Z przepisu wychodzi 4-5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.
Przepis zaczerpnęłam ze strony www.panitereska.pl
- dla chcących spróbować truskawek w nowej odsłonie
- dla mających ochotę sprawić jak rabarbar przełamał słodycz truskawek.
- dla fanów domowych przetworów
- 750g truskawek
- 250g rabarbaru
- dżemfix, konfiturex lub żelfix 2:1
- pół kilko cukru
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać od zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.
Z przepisu wychodzi 4-5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.
Przepis zaczerpnęłam ze strony www.panitereska.pl
Polecam dodać do takiego dżemu kawalek startego imbiru - świetnie podkręca dżem :)
OdpowiedzUsuń