Dżem truskawkowy z rabarbarem

  
Dla kogo:
  • dla chcących spróbować truskawek w nowej odsłonie
  • dla mających ochotę sprawić jak rabarbar przełamał słodycz truskawek.
  • dla fanów domowych przetworów
Składniki:
  • 750g truskawek
  • 250g rabarbaru
  • dżemfix, konfiturex lub żelfix 2:1
  • pół kilko cukru

Wykonanie: 
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. 
Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać od zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.    
 
Z przepisu wychodzi 4-5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. 
 
 
Przepis zaczerpnęłam ze strony www.panitereska.pl
Rabarbalove Milion smaków truskawek

1 komentarz:

  1. Polecam dodać do takiego dżemu kawalek startego imbiru - świetnie podkręca dżem :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM