Dla kogo:
- dla fanów drożdżowych wypieków
- dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę
- dla osób z nietolerancją laktozy
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 100g margaryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru + 1łyżka
- marmolada o dowolnym smaku
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- pół szklanki mleka sojowego lub bezlaktozowego
- 100g margaryny bezlaktozowej
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru +1 łyżka
- marmolada o dowolnym smaku
Składniki na kruszonkę:
- 50g mąki pszennej
- 25g masła
- 25g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
- 50g mąki pszennej
- 25g margaryny bezlaktozowej
- 25g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
Wykonanie kruszonki:
Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki.
Wykonanie ciasta:
Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej: przestudzony tłuszcz, łyżkę oliwy z oliwek, cukier. Wyrabiać ręcznie dodając po trochę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Nie dodawać na raz całego mleka, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać mąki, w razie gdyby było zbyt twarde dodać trochę mleka. Ciasto wyrobić ręką - wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć, a ciasto powinno stać się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia rogalik się nie rozwinął. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane).
Przepis bezlaktozowy jest zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz. Natomiast przepis tradycyjny jest moim przepisem.
0 komentarze: