
Dla kogo:
- dla fanów drożdżowych wypieków
- dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę
- dla osób z nietolerancją laktozy
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 100g margaryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru + 1łyżka
- marmolada o dowolnym smaku
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- pół szklanki mleka sojowego lub bezlaktozowego
- 100g margaryny bezlaktozowej
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru +1 łyżka
- marmolada o dowolnym smaku
Składniki na kruszonkę:
- 50g mąki pszennej
- 25g masła
- 25g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
- 50g mąki pszennej
- 25g margaryny bezlaktozowej
- 25g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
Wykonanie kruszonki:
Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki.
Wykonanie ciasta:


Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane).
Przepis bezlaktozowy jest zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz. Natomiast przepis tradycyjny jest moim przepisem.


0 komentarze: