Wykonanie kruszonki: Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki. Wykonanie ciasta: Tłuszcz
roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować).
Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z
cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być
wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej:
przestudzony tłuszcz, łyżkę oliwy z oliwek, cukier. Wyrabiać ręcznie
dodając po trochę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Nie dodawać na raz
całego mleka, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie. W razie gdyby ciasto
było zbyt rzadkie dodać mąki, w razie gdyby było zbyt twarde dodać
trochę mleka. Ciasto wyrobić ręką - wszystkie składniki powinny się ze
sobą połączyć, a ciasto powinno stać się elastyczne. Odstawić do
wyrośnięcia na co najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę
postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto podzielić na części
i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak
pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować
rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce
pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym
żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów
(rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia rogalik się
nie rozwinął. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane).
Przepis bezlaktozowy jest
zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i
B. Barszcz. Natomiast przepis tradycyjny jest moim przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz