Dla kogo:
- dla lubiących szybkie przepisy - babeczki będą gotowe zanim piekarnik się nagrzeje!
- dla fanów letnich owoców
- dla tych, którzy nie mają czasu na zrobienie jagodzianek
- 150g masła
- 250g mąki pszennej
- 300g borówek
- 100g masy marcepanowej
- 125g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 30 lub 36%
- szczypta soli
- frużelina jagodowa (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Borówki delikatnie przemyj wodą, wyrzuć listki i łodyżki. Marcepan rozetrzyj drewnianą kulą lub zetrzyj na tarce. Masło zmiksuj z marcepanem dodając cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gdy masa stanie się puszysta zacznij wbijać po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i po trochę wsypuj do masy. Dodaj 3 łyżki śmietany i borówki. Pomieszaj.
Gotową masę wykładaj do papilotek do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 30 minut.
Z przepisu wychodzi ok.18 muffinek (w zależności od wielkości foremek i papilotek z których będziemy korzystać).
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z czasopisma "Twój styl 2014 - Ciasta i ciasteczka"
Szybkie, proste, a jakie smaczne :) Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wyobrażam sobie, że marcepan nadał ciastu nie tylko aromatu migdałów, ale również sprawił, że zrobiło się wilgotne? Muffinki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Marcepan nadal ciastu bardzo ciekawy smak - nie spodziewałam sie, że w połączeniu z borówkami będzie tak wspaniale smakował.
Usuń