Słynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade.
Dla kogo:
- dla tych, którzy mają w zamrażalniku zbędne białka
- dla fanów deserów bezowych
- dla chcących w końcu spróbować samodzielnie zrobić "tą słynną Pavlovą" :)
- 150g białek (z 4 dużych lub 5 małych jajek)
- 200g cukru pudru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (bez kopki)
- 2 łyżeczki octu lub 2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
- 200ml śmietany 30 lub 36% lub 150g serka mascarpone z cukrem pudrem
- owoce sezonowe (u mnie borówki i poziomki)
- listki mięty lub melisy do dekoracji (opcjonalnie)
Białka zmiksuj na lśniącą, sztywną pianę. Dodawaj powoli cukier puder, po trochę - piana musi być sztywna i błyszcząca. Po zakończeniu ubijania dodaj mąkę, ocet/kwaśny winian potasu i delikatnie zamieszać. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni.
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20cm i wyłóż na niego pianę. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni i piecz bezę ok. 80-90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę, aż ostygnie.
Przed podaniem, ubij śmietanę z cukrem pudrem lub zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem i udekoruj nim bezę. Na śmietanie/serku ułóż owoce. Podawaj od razu. Udekorowana beza nie powinna długo stać.
Przepis pochodzi ze strony whiteplate.blogspot.pl
Mniam lubię!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuń55 year-old Engineer I Griff Baines, hailing from McCreary enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Gambling. Took a trip to Durham Castle and Cathedral and drives a Neon. Wiecej informacji
OdpowiedzUsuń