Prosty, aromatyczny dżem bez konserwantów. Co także może Was do niego przekonać to to, że jest tani, a ma wiele zastosowań: naleśniki, placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu.
Dla kogo:
- dla lubiących słodkie śniadania
- dla fanów naleśników z owocami
- dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania
- 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić ok. 1300-1400g)
- 350g cukru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- laska wanilii
- torebka cukru waniliowego
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Odłóż, a następnie wytrzyj dokładnie do sucha.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do garnka i wsyp cukier, cukier waniliowy, i skrop sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydłub z niej ziarenka. Laskę i ziarenka wrzuć do garnka.
Jabłka należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż kawałki jabłek rozpadną się i stworzy się mus.
Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry dnem - na 5 minut. Potem postaw słoiki normalnie i odczekaj, aż całkowicie ostygną.
Z przepisu będziecie mieli ok 3-4 małych dżemowych słoiczków.
Przepis znalazłam na blogu: www.bookmeacookie.pl i go zmodyfikowałam.
0 komentarze: