Frużelina do ciast i deserów


Dla kogo:
  • dla lubiących owocowe dodatki
  • dla szukających czegoś nowego do polania naleśniczków czy placuszków
  • dla chcących wykonać domową frużelinę
Składniki:
  • 500 g owoców (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody


Wykonanie:
Owoce umyj, wysusz i usuń pestki (ewentualne skórki). 
W garnuszku wymieszaj owoce wraz z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z mąką i sok z cytryny, zagotuj i zdejmuj z palnika. Jeśli owoce, których używasz mają pestki (np. maliny, porzeczka, agrest) wtedy połowę z nich przetrzyj przez sitko, przetarte owoce dodaj do reszty owocowego sosu. Jeśli nie mają pestek pomiń ten punkt. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją bardzo powoli do owocowego sosu (polecam dodać do niej troszkę owocowego sosu by ją "zahartować"). Wymieszaj energicznie by uniknąć grudek. Odłóż do schłodzenia by sos zgęstniał. Gdy się wystudzi włóż do lodówki, by sos nabrał właściwej, gęstej konsystencji.

Gdy używasz owoców, które mają mało pektyny koniecznie dodaj więcej żelatyny (4-5 łyżeczek na 500g owoców). Gdyby po wykonaniu frużeliny okazała się ona zbyt gęsta wtedy dodaj do niej wrzątku i wymieszaj. Jeśli natomiast okaże się zbyt rzadka można ją podgrzać w kąpieli wodnej dodając wtedy do niej żelatynę. 

Owoce bogate w pektynę
- jeżeli nie są przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru:
  • czarne porzeczki
  • czerwone porzeczki
  • agrest
  • żurawina
  • śliwki
  • mirabelki
  • kwaśne jabłka
  • pigwa
  • rajskie jabłka
  • cytryny
  • skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc)
Owoce średnio bogate w pektynę
- mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu:
  • morele
  • maliny
  • jeżyny
  • borówka amerykańska wczesna
  • niedojrzałe renklody
  • dojrzałe jabłka
  • pomarańcze
Owoce ubogie w pektynę
- zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników:
  • wiśnie
  • czereśnie
  • gruszki
  • truskawki
  • borówka amerykańska późna
  • rabarbar
  • bez dziki
  • figi
  • guawy
  • granaty*
*informacje o ilości pektyn w owocach znalazłam na portalu www.skarbywsloikach.com 



 Frużelina malinowa

 
Frużelina borówkowa


 Przepis znalazłam na stronie www.mojewypieki.com

0 komentarze:

INSTAGRAM