Jabłka prażone do szarlotek, naleśników


Każdy kto kocha szarlotki koniecznie powinien zrobić sobie kilka takich słoików na zimę. Niezastąpione podczas wypieków, gdy nie mamy czasu na bieżąco prażyć jabłek.

Dla kogo:
  • dla szarlotkomaniaków
  • dla lubiących mieć w zanadrzu "coś" na czarną godzinę, gdy szybko trzeba będzie coś upiec
  • dla mających trochę zbędnych litrowych słoików
Składniki:
  • 1kg jabłek (masa po obraniu i usunięciu gniazd)
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek - szklanka)


Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki (np ósemki). Można także zetrzeć na tarce. Wsypujemy do garnka. Wlewamy 2-3 łyżki wody, (by jabłka się nie przypaliły) i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy co jakiś czas. Gotujemy je ok. pół godziny, aż wszystkie kawałki się rozpadną i stworzy się prawie jednolity mus. Podczas gotowania sprawdzamy czy smak nam odpowiada -jeśli jest za kwaśny to dodajemy cukru. Po zakończeniu gotowania zostawiamy mus w garnku do całkowitego wystudzenia. Gdy mus będzie całkiem zimny nakładamy go do dużych litrowych słoików (słoiki muszą być wcześniej sparzone i wysuszone) i zakręcamy. Wlewamy wodę do dużego garnka, do 3/4 jego wysokości. Dno wykładamy ściereczką. Układamy ostrożnie słoiki. Pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Małe słoiki wystarczy 10 minut, duże 15 minut.  
Przepis pochodzi od mojej teściowej.
Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

0 komentarze:

INSTAGRAM