Wilgotne, pożywne i zdrowe muffinki. Idealne na drugie śniadanie - zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego.
Dla kogo:
- dla lubiących wilgotne wypieki
- dla szukających zdrowych słodkości
- dla poszukujących przepisu na zdrową przekąskę do pracy, czy szkoły
- ok. 80-100g jabłek (2 jabłka)
- 50g cukru brązowego
- 175ml mleka
- 110g mąki pszennej
- jajko
- 80g płatków owsianych
- 50g masła
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jabłka wymyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Płatki owsiane namoczyć w mleku. Jajko ubić z brązowym cukrem i dodać 50g roztopionego masła i ekstrakt waniliowy. Dodać płatki z mlekiem. W drugim naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do suchych składników dolać mokre i wymieszać. Wymieszać łyżką do połączenia składników, a następnie dodać pokrojone jabłka. Wymieszać.
Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Z przepisu wychodzi ok. 7-9 muffinek w zależności od wielkości papilotek/blaszki jaką posiadamy.
Przepis jest lekko zmienioną wersją przepisu z książki "Ciasta i desery krok po kroku" Marianne Magnier-Moren.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńhttp://wildstrawberryand.blogspot.com/
Mniam, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń