Szarlotka


Dla kogo:
  • dla fanów jabłkowych przepisów
  • dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania
  • dla lubiących tradycyjne smaki
Składniki:
  • 350g mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • 2 żółtka
  • 110g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek
  • cynamon do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij w nie 2 żółtka. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i uformuj z niego dwie kulki o proporcjach 1:3 i 2:3. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 
Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor.
W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub zetrzyj w malakserze/blenderze. Starte jabłka posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłka. 
Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (aż do momentu gdy wierzch ciasta będzie miał ładny złoty kolor). Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem. Podawaj saute lub z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Blaszka: Kwadratowa 24cm x 24cm


Przepis znalazłam na blogu www.smakiemsietoczy.blogspot.com i minimalnie go zmieniłam.
Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

1 komentarz:

INSTAGRAM