Dla kogo:
- dla szukających przepisu na szybkie ciasto
- dla początkujących (przepis jest BARDZO łatwy)
- dla lubiących ciasta z sezonowe
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 18%
- proszek do pieczenia - torebka (18g)
- 5 jajek
- 250g masła (lub 125g masła i 125g margaryny)
- kilogram śliwek
Rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, śmietanę i jajka (które wcześniej należy sparzyć wrzątkiem), a także rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać ręką i chwilę wyrobić, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta).
Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii z moimi drobnymi zmianami.
Świetne ciasto, takie robię bardzo często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń