Nie będę Was dłużej trzymała w niepewności i ogłaszam wyniki konkursu, który organizowałam wraz z Polsat Food Network.
I miejsce i lunchbox otrzymuje:
Żaneta Hajnowska za "Wytrawny sernik na zimno z czerwonym winem" - piękne zdjęcia i ciekawy, inspirujący przepis!
Składniki:
*tortownica 26 cm
Spód:
Przed podaniem możemy udekorować sernik np. mrożonymi czerwonymi winogronami. Sernik idealnie komponuje się z kawą.
II miejsce i torbę izotermiczną otrzymuje:
Adriana Baran za "Lody malaga o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami" - również piękne zdjęcia i prosty, a bardzo interesujący przepis na lody.
Składniki:
Dzień przed wykonaniem lodów mrozimy misę do maszyny do lodów oraz zalewamy rodzynki winem Malaga, tak aby wino całkiem je zakryło. Rodzynki wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki do lodów również powinny znajdować się w lodówce, aby się dobrze schłodzić.
Pracę rozpoczynamy od zmiksowania mleka z serkami, na gładką masę. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mlecznej za pomocą trzepaczki.
Do masy dodajemy ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z cytryny.
Masę wlewamy do maszyny i kręcimy lody, stopniowo dodając namoczone rodzynki i wino, które nie zostało przez nie wchłonięte (powinno to być kilka łyżek).
Lody kręcimy aż zgęstnieją, następnie przelewamy je do oddzielnego pojemnika i domrażamy.
Można je również wykonać bez maszyny, dodatek mleka skondensowanego spowoduje uzyskanie kremowej konsystencji, więc nie powinny wymagać miksowania co godzinę.
Podajemy z odrobiną wina Malaga na spodzie pucharka z lodami.
III miejsce i koc piknikowy otrzymuje:
Agnieszka Jamrozik za "Naleśniki na białym winie z sosem jeżynowym" - prosty przepis na deser w którym wykorzystano, aż dwa rodzaje wina (białe i czerwone).
Wszystkim zwycięzcom gratuluję!!
Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na: maniawypiekania@gmail.com bym mogła je przekazać Agencji PR Shi Communication.
Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie i zapraszam na kolejne.
I miejsce i lunchbox otrzymuje:
Żaneta Hajnowska za "Wytrawny sernik na zimno z czerwonym winem" - piękne zdjęcia i ciekawy, inspirujący przepis!
Składniki:
*tortownica 26 cm
Spód:
- 100 g ciasteczek oreo (bez nadzienia)
- 3-4 łyżki roztopionego masła
- 500 g twarogu do serników (polecam Piątnicę)
- 250 g serka mascarpone
- 330 g śmietany 30%
- 300 g czekolady gorzkiej
- 170 g cukru pudru
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 50 ml wody
- 4 g agaru (lub ok. 3 łyżki żelatyny)
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml wody
- 5 g agaru (lub 4 łyżki żelatyny)
- 2 łyżki cukru
Ciasteczka rozdrabniamy najdrobniej, jak
się da. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Wysypujemy na dno
tortownicy, wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do
lodówki.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, kiedy
będzie gorąca, ściągamy z gazu dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę.
Zostawiamy na trochę, po chwili mieszamy i czekamy, aż czekolada się
rozpuści. Twaróg, mascarpone i cukier puder dodajemy do misy miksera,
chwilę ubijamy. Dodajemy ostudzoną masę śmietankowo-czekoladową i
ubijamy na puszysty krem.
Wino, wodę i agar umieszczamy w
rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy, żeby
rozpuścić agar. Mieszaninę wlewamy cienką stróżką do masy serowej, cały
czas mieszając (tak samo, jak w przypadku żelatyny). Przekładamy do
tortownicy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do lodówki do stężenia.
Żeby przygotować galaretkę, wszystkie składniki umieszczamy w
rondelku i gotujemy kilka minut, żeby rozpuścić agar. Najpierw wylewamy
na sernik bardzo cienką warstwę, żeby oddzielić masę serową od
galaretki. Inaczej po wylaniu gorącej galaretki wymiesza się ona z serem
i zrobi się matowa, z plamami. Najlepiej tę pierwszą warstwę wylać
łyżką. Kiedy zastygnie, wylewamy już właściwą warstwę galaretki i
wstawiamy do lodówki. Zastyga w kilka minut.Przed podaniem możemy udekorować sernik np. mrożonymi czerwonymi winogronami. Sernik idealnie komponuje się z kawą.
II miejsce i torbę izotermiczną otrzymuje:
Adriana Baran za "Lody malaga o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami" - również piękne zdjęcia i prosty, a bardzo interesujący przepis na lody.
Składniki:
- 2 opakowania serka Almette śmietankowy
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 75 g serka mascarpone
- 200 g rodzynek (niewielkich)
- wino Malaga
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
Dzień przed wykonaniem lodów mrozimy misę do maszyny do lodów oraz zalewamy rodzynki winem Malaga, tak aby wino całkiem je zakryło. Rodzynki wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki do lodów również powinny znajdować się w lodówce, aby się dobrze schłodzić.
Pracę rozpoczynamy od zmiksowania mleka z serkami, na gładką masę. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mlecznej za pomocą trzepaczki.
Do masy dodajemy ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z cytryny.
Masę wlewamy do maszyny i kręcimy lody, stopniowo dodając namoczone rodzynki i wino, które nie zostało przez nie wchłonięte (powinno to być kilka łyżek).
Lody kręcimy aż zgęstnieją, następnie przelewamy je do oddzielnego pojemnika i domrażamy.
Można je również wykonać bez maszyny, dodatek mleka skondensowanego spowoduje uzyskanie kremowej konsystencji, więc nie powinny wymagać miksowania co godzinę.
Podajemy z odrobiną wina Malaga na spodzie pucharka z lodami.
III miejsce i koc piknikowy otrzymuje:
Agnieszka Jamrozik za "Naleśniki na białym winie z sosem jeżynowym" - prosty przepis na deser w którym wykorzystano, aż dwa rodzaje wina (białe i czerwone).
SKŁADNIKI
20 dag mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka mleka
5 dag cukru
2 dag masła
1,5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Sos:
garść jeżyn ok 50 dag
1 szklanki wina czerwonego
1 szklanki wody
10 dag cukru
2 dag mąki ziemniaczanej
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki
Żółtka rozmieszać z mlekiem
i energicznie mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod
koniec wlać wino. Ostrożnie domieszać sztywną pianę z białek, uważając aby nie
uszkodzić jej struktury. Czystą patelnię rozgrzać, dokładnie wysmarować tłuszczem.
Ciasto
wylewać do foremek do smażenia. Smażyć naleśniki z obu stron.
Sos
Jeżyny zmiksować. Zagotować
1/2 szklanki wody z cukrem, cynamonem i winem. Przygotować zawiesinę z mąki
ziemniaczanej i 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do wrzątku energicznie
mieszając. Zagotować, zestawić z ognia, połączyć z owocami.
Podawać polane sosem i
udekorowane świeżymi jeżynami.
IV miejsce i zestaw sztućców sałatkowych otrzymuje:
Anna Wojtaszek za "Biały mus z winem w pucharkach z czekolady" - świetny, efektywny pomysł na napełnienie czekoladowych pucharków pysznym kremem.
Biały mus z winem w pucharkach z czekolady
Składniki:
Pucharki z czekolady:
- tabliczka czekolady deserowej,
- baloniki.
Mus czekoladowy:
- tabliczka białej czekolady,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 100 ml białego, słodkiego wina
1.Przygotowanie deseru zaczynamy od zrobienia pucharków. W tym celu dzielimy czekoladę deserową na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2.Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. To ważne, inaczej pod wpływem ciepła, baloniki będą nam pękać.
3.Podczas gdy czekolada się studzi, pompujemy baloniki do niewielkich rozmiarów. Wszystko zależy od nas samych, jak duże chcemy pucharki.
4.Gdy czekolada będzie gotowa, zanurzamy w niej baloniki. Baloniki układamy na desce wyłożonej pergaminem. Baloniki odkładamy w chłodne miejsce.
5.Gdy czekolada zastygnie, delikatnie przebijamy baloniki i usuwamy je z pucharków. Pucharki przechowujemy z lodówce, inaczej się rozpuszczą.
6.Przygotowujemy mus. Białą czekoladę na rozpuszczamy dokładnie tak samo jak deserową. Również studzimy.
7.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie 3 łyżki bitej śmietany dokładnie mieszamy z białą czekoladą. Po tym, czekoladę dodajemy do reszty kremówki i całość dokładnie mieszamy.
8.Do musu wlewamy stróżką wino i całość dokładnie mieszamy.
9.Gotowy mus przekładamy do pucharków i dowolnie dekorujemy. Gotowy deser chłodzimy w lodówce ok 2 godziny.
Składniki:
Pucharki z czekolady:
- tabliczka czekolady deserowej,
- baloniki.
Mus czekoladowy:
- tabliczka białej czekolady,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 100 ml białego, słodkiego wina
1.Przygotowanie deseru zaczynamy od zrobienia pucharków. W tym celu dzielimy czekoladę deserową na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2.Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. To ważne, inaczej pod wpływem ciepła, baloniki będą nam pękać.
3.Podczas gdy czekolada się studzi, pompujemy baloniki do niewielkich rozmiarów. Wszystko zależy od nas samych, jak duże chcemy pucharki.
4.Gdy czekolada będzie gotowa, zanurzamy w niej baloniki. Baloniki układamy na desce wyłożonej pergaminem. Baloniki odkładamy w chłodne miejsce.
5.Gdy czekolada zastygnie, delikatnie przebijamy baloniki i usuwamy je z pucharków. Pucharki przechowujemy z lodówce, inaczej się rozpuszczą.
6.Przygotowujemy mus. Białą czekoladę na rozpuszczamy dokładnie tak samo jak deserową. Również studzimy.
7.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie 3 łyżki bitej śmietany dokładnie mieszamy z białą czekoladą. Po tym, czekoladę dodajemy do reszty kremówki i całość dokładnie mieszamy.
8.Do musu wlewamy stróżką wino i całość dokładnie mieszamy.
9.Gotowy mus przekładamy do pucharków i dowolnie dekorujemy. Gotowy deser chłodzimy w lodówce ok 2 godziny.
V miejsce i rękawice kuchenne otrzymuje:
Agnieszka Sznajder za "Szarlotkę z białym winem" - czyli jak ze zwykłej szarlotki zrobić coś niezwykłego.
Składniki na ciasto na dużą blachę:
40 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć ciasno połówki lib ćwiartki jabłek, zalać ciasto gorącym budyniem i upiec w tem. 180C, przez ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie. Ciasto po wystygnięciu można podawać z bitą śmietaną i łyżką ajerkoniaku. |
Wszystkim zwycięzcom gratuluję!!
Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na: maniawypiekania@gmail.com bym mogła je przekazać Agencji PR Shi Communication.
Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie i zapraszam na kolejne.
Dziękuję bardzo Aniu! :)
OdpowiedzUsuń