Wilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały!
Dla kogo:
- dla fanów dyni
- dla lubiących ciasta z warzywami
- dla lubiących zdrowe wypieki
- 500g dyni (świeżej lub ze słoika)
- 220g masła
- 200g cukru (najlepiej drobnego)
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 5 jajek
- 400g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g rodzynek
- sól
- cukier puder (do dekoracji)
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 50ml wody. Dusimy od przykryciem, aż o czasu gdy płyn wyparuje. Następnie dynię miksujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dosypujemy cukier waniliowy. Miksujemy, dodając po jednym jajku. Na przemian dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać rodzynki i wymieszać łyżką. Formę w kształcie babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej smarować masłem).
Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z zeszyciku "Tina - Ciasta na każdą okazję".
Pychotka :D Uwielbiam baby!
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) oj a ja mam tyle dyń w ogrodzie, że w tym roku nie będzie już wymówki że nie ma co z nimi zrobić ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wstawiłam do piekarnika;), zobaczymy za 45 min.
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam zupę ale mąż nie przepada więc dziś testujmy babe�� zapowiada się pysznie��
OdpowiedzUsuńno muszę przyznać że smak tej babki bardzo mnie zachwycił po prostu rewelacja
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę!
UsuńCzy dynie można ugotować wieczorem a ciasto piec następnego dnia?
OdpowiedzUsuńTak! Powodzenia!
UsuńMnie wyszedł zakalec, ale może za ciepły mus zastosowałem. A może za dużo musu?
OdpowiedzUsuńMusu musi być tyle co w przepisie, a nie wiecej. Zawsze warto sprawdzac ciasto przed wyciagnieciem za pomoca patyczka. Jesli jest suche to ciasto jest ok, jesli musu bylo wiecej lub byl np. bardziej wodnisty to na pewno nalezalo piec ciasto dłużej niż podaje przepis.
UsuńWitam czy po odparowaniu dynia ma jyz być miękka? Bo mi odparowało ale twarda jest i nie wiem czy wody dolać... Hihi moje pierwsze ciasto
OdpowiedzUsuńwg mnie jeśli potem ją blendujemy jest to bez większego znaczenia.
Usuń