Ciasto gryczane z żurawiną i orzeszkami ziemnymi


Ciekawe w smaku, czekoladowe ciasto z dodatkiem żurawiny i orzeszków. Jeśli ktoś lubi kaszę gryczaną to na pewno się nie zawiedzie. Jeśli ktoś jej nie lubi - zachęcam by spróbował ciasta, może się przekona!
 
Dla kogo:
  • dla fanów zdrowych wypieków
  • dla chcących spróbować kaszy gryczanej w nowej odsłonie
  • dla lubiących nowe, niespotykane smaki
Składniki na ciasto:
  • 180g kaszy gryczanej (ugotowanej w 400ml wody)
  • 5 jajek
  • 180g brązowego cukru (demerara)
  • 120g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g żurawiny
  • 25g solonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
Składniki na polewę:
  • 50ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 20g miękkiego masła
  • 25g grubo posiekanych solonych orzeszków ziemnych

Wykonanie ciasta:
Ugotuj kaszę gryczaną (by była prawie rozgotowana). Gdy kasza będzie ugotowana i ostudzona zmiksuj ją za pomocą blendera. Podgrzej masło w małym rondelku. Do masła dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuści. 
Jajka ubij z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dolewaj rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksowaną kaszę. Dosyp mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Żurawinę i orzeszki ziemne pokrój na drobne kawałki. Dodaj orzeszki i żurawinę do ciasta. 
Ciasto przelej do "keksówki" wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut (aż do "suchego patyczka") w temp. 180 stopni.

Wykonanie polewy:
Śmietankę zagotuj i dodaj do niej gorzką czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło. Wymieszaj.
Gdy ciasto będzie zimne, polej je przygotowaną polewą i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Blaszka: "keksówka" o wymiarach 30cm x 11cm

 

Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

Ciacho na widelcu

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie musi być bardzo smaczne .
    Widać dokładnie że, to ciasto jest wilgotne można dłużej przechowywać .
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM