Ciekawe w smaku, czekoladowe ciasto z dodatkiem żurawiny i orzeszków. Jeśli ktoś lubi kaszę gryczaną to na pewno się nie zawiedzie. Jeśli ktoś jej nie lubi - zachęcam by spróbował ciasta, może się przekona!
Dla kogo:
- dla fanów zdrowych wypieków
- dla chcących spróbować kaszy gryczanej w nowej odsłonie
- dla lubiących nowe, niespotykane smaki
- 180g kaszy gryczanej (ugotowanej w 400ml wody)
- 5 jajek
- 180g brązowego cukru (demerara)
- 120g mąki pszennej
- 150g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- 50g żurawiny
- 25g solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 50ml śmietanki 30 lub 36%
- 100g gorzkiej czekolady
- 20g miękkiego masła
- 25g grubo posiekanych solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie ciasta:
Ugotuj kaszę gryczaną (by była prawie rozgotowana). Gdy kasza będzie ugotowana i ostudzona zmiksuj ją za pomocą blendera. Podgrzej masło w małym rondelku. Do masła dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Jajka ubij z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dolewaj rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksowaną kaszę. Dosyp mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Żurawinę i orzeszki ziemne pokrój na drobne kawałki. Dodaj orzeszki i żurawinę do ciasta.
Ciasto przelej do "keksówki" wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut (aż do "suchego patyczka") w temp. 180 stopni.
Wykonanie polewy:
Śmietankę zagotuj i dodaj do niej gorzką czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło. Wymieszaj.
Gdy ciasto będzie zimne, polej je przygotowaną polewą i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Blaszka: "keksówka" o wymiarach 30cm x 11cm
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie musi być bardzo smaczne .
OdpowiedzUsuńWidać dokładnie że, to ciasto jest wilgotne można dłużej przechowywać .
Pychotka