Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek)


Jeśli lubicie organizować konkursy to koniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam!

Dla kogo:
  • dla lubiących nowe smaki
  • dla fanów "murzynków"
  • dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast
Składniki na ciasto:
  • 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 30g kakao
  • 3 duże jajka
  • szklanka brązowego cukru (200g)
  • pół szklanki śmietany 18% (125ml)
  • 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki)
  • 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie ciasta:
W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut (aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha). 



Wykonanie polewy:
Rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. na parze. Gdy masa stanie się gładka i zacznie błyszczeć odstaw ją na chwilę by lekko przestygła. Rozsmaruj polewę na powierzchni ciasta.

 
Blacha: tortownica 23-24cm





Przepis pochodzi z książki: "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".

Ciacho na widelcu

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Bardzo lubię tego rodzaju eksperymenty jak ciasto z buraków. U mnie ostatnio było z cukinii i nikt z gości nie mógł zgadnąć :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM