Jeśli lubicie organizować konkursy to koniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam!
Dla kogo:
- dla lubiących nowe smaki
- dla fanów "murzynków"
- dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast
- 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 30g kakao
- 3 duże jajka
- szklanka brązowego cukru (200g)
- pół szklanki śmietany 18% (125ml)
- 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki)
- 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do pierników
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125g gorzkiej czekolady
- 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki)
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut (aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha).
Wykonanie polewy:
Rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. na parze. Gdy masa stanie się gładka i zacznie błyszczeć odstaw ją na chwilę by lekko przestygła. Rozsmaruj polewę na powierzchni ciasta.
Blacha: tortownica 23-24cm
Przepis pochodzi z książki: "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".
Ale nietypowe połączenie XD
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Bardzo lubię tego rodzaju eksperymenty jak ciasto z buraków. U mnie ostatnio było z cukinii i nikt z gości nie mógł zgadnąć :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń