Ciasto z buraczków ćwikłowych



Rewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi. Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem. 

 
Dla kogo:
  • dla lubiących zdrowe słodkości
  • dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków
  • dla szukających alternatyw dla mąki
Składniki:
  • 275g mąki pszennej
  • 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem)
  • 300ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 100g kakao
  • 375g cukru kryształ
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Buraki obieramy. Gotujemy. Ugotowane buraki miksujemy z olejem na mus. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier kryształ wraz z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mieszamy. Suche składniki wsypujemy partiami do jajecznej masy. Mieszamy, a następnie dodajemy buraczany mus. Całość miksujemy. Przelewamy do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 70-80 minut w temperaturze 175 stopni. Po godzinie pieczenia na wierzchu ciasta nakładamy kawałek folii aluminiowej, by ciasto zbyt nie wyschło. Środek ciasta powinien pozostać lekko wilgotny. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na pół godziny w formie po czym przekładamy na kratkę. Wystudzone ciasto posypujemy kakaem.  

Przepis pochodzi z czasopisma "Twój Styl - Ciasta i ciasteczka 2014".

Ciacho na widelcu

4 komentarze:

  1. Muszę się w końcu pokusić o takie ciacho, bo z buraków nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jestem pewna, że było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 375g cukru "dla lubiących zdrowe słodkości", huehue :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM