Wspaniałe, zupełnie zaskakujące w smaku ciasto z cukinią. Wyrazu dodają mu nie tylko daktyle i orzechy, ale także lukier cytrynowy, który dopełnia jego smak.
Dla kogo:
- dla tych, którzy kupili za dużą cukinię :)
- dla lubiących nowe smaki i eksperymenty w kuchni
- dla chcących się przekonać do smaku warzywnych ciast
- 375g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 250g masła
- 200g brązowego cukru (szklanka)
- 3 jajka (duże)
- 350g cukinii (startej na grubej tarce)
- 90g daktyli bezpestek
- 125g orzechów włoskich
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150g cukru pudru (szklanka)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka startej skórki cytrynowej
- kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową. Rozpuszczone masło wlej do dużej (drugiej) miski (nie tam gdzie suche składniki). Dodaj do niego cukier, lekko ubite jajka, cukinię (startą na tarce o grubych oczkach), posiekane daktyle i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj porządnie. Cały czas mieszając dodawaj do masy składniki suche (mąkę z proszkiem i sodą). Przełóż ciasto do tortownicy (23-24cm) i piecz ok. godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie lukru:
Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich.
Blacha: tortownica 23-24cm
Lubię takie ciacha, ale pod warunkiem , że są wilgotne , a Twoje takie jest, więc zjadłabym z wielkim apetytem :D Muszę wypróbować to połączenie :)
OdpowiedzUsuń