Aromatyczny, lekko cytrusowy i zupełnie inny w smaku od dżemu z dyni z brzoskwiniami. Polecam do wypróbowania.
Dla kogo:
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Zasypać cukrem połączonym z dżemfixem/żelfixem. Poczekać ok. 2-3 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 3 godziny. Na drugi dzień dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 2 godziny. Gdy masa będzie gładka, jednolita przełożyć do słoiczków (wcześniej wyparzonych i wysuszonych). Dżemy pasteryzować* ok. 10 minut.
* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut.
Z przepisu wychodzi ok. 6 słoiczków dżemowych.
Przepis dostałam od koleżanki.
Dla kogo:
- dla tych, u których dynia stoi na parapecie od dłuższego czasu i czeka na "swój czas"
- dla tych, którzy wykorzystują dynię nie tylko na Halloween
- dla tych, którzy kupili dynię i zastanawiają się co z niej zrobić
- 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 400g cukru
- torebka dżemfixu, konfiturexu, żelfixu 2:1 lub 3:1
- pół flakonika olejku pomarańczowego
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Zasypać cukrem połączonym z dżemfixem/żelfixem. Poczekać ok. 2-3 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 3 godziny. Na drugi dzień dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 2 godziny. Gdy masa będzie gładka, jednolita przełożyć do słoiczków (wcześniej wyparzonych i wysuszonych). Dżemy pasteryzować* ok. 10 minut.
* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut.
Z przepisu wychodzi ok. 6 słoiczków dżemowych.
Przepis dostałam od koleżanki.
Własnie smaży mi się dynia w garze i tak szukam przepisu jak ją "wykończyć" - w sensie czy dodać galaretki czy jabłka czy może pomarańcze - bo rożne są przepisy w necie. Ten przepis u ciebie bardzo mi się podoba, bo wygląda na lekko kwaskowaty, nie mdły :) Ciekawe tylko czy jeśli doda się galaretki do dżemiku, to później będzie można taki dżem wykorzystać do pieczenia ciast? na ciepło???????
OdpowiedzUsuńMyslę, że jak najbardziej będzie do wykorzystania jako warstwa - do przełożenia :) Myślę, że może być ciekawym wzbogaceniem ciast :)
UsuńPierwszy raz robiłam. Wyszła pychotka. Polecam. Wiem, co jem i do tego bardzo smaczne i niedrogie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
Usuńdziękuję za znakomity przepis
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze smakuje! Tez uwazam, ze jest znakomity!
UsuńMy co roku sadzimy dynie i mamy zawsze ich sporo. Czasem nie mam już pomysłu co z nich przygotować. Dżem jest bardzo ciekawym pomysłem, bo można wykorzystać go o każdej porze roku. Idealnie smakuje do kanapek jak i do gofrów. Moje dzieci początkowo nie chciały spróbować, ale teraz bardzo lubią dżem z dyni i często proszą o kanapki z nim :-)
OdpowiedzUsuń