Złoty, gęsty, ciekawy w smaku dżem z dynii.
Dla kogo:
- dla fanów dyni
- dla mających ochotę na spróbowanie dżemu, którego w sklepie nie znajdziecie
- dla lubiących nowe, ciekawe smaki
- 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki)
- 750g cukru
- sok z cytryny
- pół szklanki wody
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do dużego garnka i podlać połową szklanki wody. Zagotować. Po zagotowania gotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się miękka. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka i gotować bez przykrycia jeszcze * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania.
Gorący dżem należy od razu przełożyć do słoików (wcześniej wyparzonych i wysuszonych), zakręcić szczelnie i pasteryzować* przez 10 minut.
* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut.
Z przepisu wychodzi ok. 9 słoików dżemowych.
Przepis zaczerpnęłam z książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne".
dla fanów dyni? czyli dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńo, ciekawe, ciekawe :>
OdpowiedzUsuńMmm, podoba mi się, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńMmm... wyszedł pyszny smakuje jak brzoskwiniowy a im więcej cytryny tym lepszy wyrazisty smak, polecam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakuje!
Usuń