Bardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką zawartość sera, jednak pozostają serniczkami.
Dla kogo:
- dla lubiących nowoczesne smaki
- dla fanów kulinarnych zagadek
- dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły.
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej
- 250g serka mascarpone
- skórka z limonki
- 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego
- 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki
- 4 jajka
- 100g cukru
- 30g mąki pszennej
- 5g mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek
Kaszę gryczaną gotujemy, aż będzie miękka (wręcz rozgotowana), wrzucamy ją do blendera i miksujemy. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, aż połączą się w całość.
Jajka myjemy (najlepiej sparzyć) i rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na masę wraz z 50g cukru (aż stanie się gładka i sztywna).
Skórkę z limonki ścieramy do masy serowo-gryczanej. Dodajemy starty imbir i mieszamy. Dodajemy ubite żółtka oraz mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wraz ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie.
Białka ubijamy z 50g cukru na sztywną pianę, a następnie dodajemy delikatnie do masy, mieszając. Gdyby masa była zbyt luźna (taka, która nie da się zarabiać) można dodać odrobiną mąki.
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem. Nakładamy masę do foremek, a na wierzchu obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Z przepisu otrzymamy 12 mini serniczków pieczonych w kokilkach.
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
pysznie!
OdpowiedzUsuń