Serniczki gryczane z imbirem SerGryczki



Bardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką  zawartość sera, jednak pozostają serniczkami.

Dla kogo:
  • dla lubiących nowoczesne smaki
  • dla fanów kulinarnych zagadek
  • dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły.
Składniki:
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250g serka mascarpone
  • skórka z limonki
  • 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego
  • 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 5g mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy, aż będzie miękka (wręcz rozgotowana), wrzucamy ją do blendera i miksujemy. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, aż połączą się w całość. 
Jajka myjemy (najlepiej sparzyć) i rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na masę wraz z 50g cukru (aż stanie się gładka i sztywna). 
Skórkę z limonki ścieramy do masy serowo-gryczanej. Dodajemy starty imbir i mieszamy. Dodajemy ubite żółtka oraz mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wraz ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie.
Białka ubijamy z 50g cukru na sztywną pianę, a następnie dodajemy delikatnie do masy, mieszając. Gdyby masa była zbyt luźna (taka, która nie da się zarabiać) można dodać odrobiną mąki. 
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem. Nakładamy masę do foremek, a na wierzchu obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Z przepisu otrzymamy 12 mini serniczków pieczonych w kokilkach. 
 




Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

1 komentarz:

INSTAGRAM