Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone

Zniewalające połączenie fig i serka mascarpone z cudownym zapachem ciasto rozmarynowego! Ten smak zupełnie mnie zaskoczył - jest genialny!

Dla kogo:
  • dla fanów fig
  • dla lubiących nowoczesne smaki
  • dla chcących poczuć wspaniały zapach ciasta z rozmarynem
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta  soli
  • 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1,5 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu (ewentualnie można zastąpić suszonym)
  • 4-5 łyżek bardzo zimnej wody 
Składniki na krem i owocowy wierzch:
  • 1/3 szklanki śmietany18%
  • 25 dag mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 600-700g świeżych fig
Wykonanie ciasta: 
Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Wylepiamy ciastem formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wykonanie kremu i owocowego wierzchu:
Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy na nim pokrojone w plastry figi. Figi smarujemy miodem.

Blacha: tortownica 26cm lub blaszka do tarty o średnicy 26cm


Przepis znaleziony na www.magazyn-kuchnia.pl
Ciacho na widelcu

1 komentarz:

INSTAGRAM