Zniewalające połączenie fig i serka mascarpone z cudownym zapachem ciasto rozmarynowego! Ten smak zupełnie mnie zaskoczył - jest genialny!
Dla kogo:
Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Wylepiamy ciastem formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wykonanie kremu i owocowego wierzchu:
Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy na nim pokrojone w plastry figi. Figi smarujemy miodem.
Blacha: tortownica 26cm lub blaszka do tarty o średnicy 26cm
Przepis znaleziony na www.magazyn-kuchnia.pl
Dla kogo:
- dla fanów fig
- dla lubiących nowoczesne smaki
- dla chcących poczuć wspaniały zapach ciasta z rozmarynem
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
- 1,5 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu (ewentualnie można zastąpić suszonym)
- 4-5 łyżek bardzo zimnej wody
- 1/3 szklanki śmietany18%
- 25 dag mascarpone
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 600-700g świeżych fig
Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Wylepiamy ciastem formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wykonanie kremu i owocowego wierzchu:
Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy na nim pokrojone w plastry figi. Figi smarujemy miodem.
Blacha: tortownica 26cm lub blaszka do tarty o średnicy 26cm
Przepis znaleziony na www.magazyn-kuchnia.pl
O to dla mnie! Jestem fanem i fig i nowych smaków. Pycha :)
OdpowiedzUsuń