Dla kogo:
- dla lubiących zdrowe żywienie
- dla szukających przepisów bez laktozy
- dla fanów bakalii
- 2 kopiate szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- 150g margaryny bezlaktozowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki sezamu
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel olejku cytrynowego/pomarańczowego
Wykonanie:
Płatki owsiane, sezam, żurawinę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać w misce. Margarynę roztopić. Gorącą margarynę wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami. Dodać jajka i ekstrakt/olejek. Wymieszać. W razie gdyby masa wydawała się zbyt luźna dodać trochę płatków owsianych.
Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 20minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Z podanych składników otrzymamy ok. 20 sztuk ciasteczek.
Jeśli użyjemy zwykłej margaryny lub masła wtedy otrzymamy zwykłe ciasteczka - przestaną być bezlaktozowe.
Przepis jest wykonany na podstawie książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz.
uwielbiam domowe ciasteczka owsiane!
OdpowiedzUsuń