Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam.
Dla kogo:
- dla fanów jabłek
- dla tych, którzy szukają pomysłu na zamrożoną kruszonkę
- dla lubiących owocowe desery
- 1kg jabłek (polecam szarą renetę lub antonówkę)
- sok z połowy cytryny
- 150g mąki
- 100g masła (pół kostki), zimnego
- 100g cukru
- garść rodzynek
- opakowanie cukru waniliowego
- cynamon do posypania wg uznania
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki (np. ósemki), skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Posypać rodzynkami i posypać cynamonem.
W misce wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodać posiekane masło, wymieszać i rozcierać palcami, aż do momentu powstania kruszonki. Kruszonką posypać jabłka i piec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić.
Ważna i przydatna wiadomość: kruszonkę można mrozić :) ! Oczywiście można zapiekać także inne owoce (np. truskawki, rabarbar, śliwki).
Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z newslettera www.ugotuj.to
mmm... aż cieknie mi ślinka! Pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie zrobiłam. Dzięki za przepis, Ania, wyszło pycha! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń