Pyszny domowy kompocik, w sam raz do obiadu.
Dla kogo:
- dla fanów domowych kompotów
- dla tych, którzy lubią zimą poczuć smak lata
- dla lubiących domowe przetwory
- 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych)
- 0,5kg cukru
- 2 litry wody
- cynamon (4 szczypty)
- goździki (10-12szt.)
- 2 kg jabłek
- 50 dkg cukru
- 2 L wody
- 10 szt goździków
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.
Krok 2
Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut.
Z przepisu wychodzi 5 dużych litrowych słoików kompotu.
- 2 kg jabłek
- 50 dkg cukru
- 2 L wody
- 10 szt goździków
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.
Krok 2
Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
Krok 1
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.
Krok 2
Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.Ek9S2lNR.dpuf
Krok 1
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.
Krok 2
Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.Ek9S2lNR.dpuf
Krok 1
Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.
Krok 2
Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.Ek9S2lNR.dpuf
Smak kompotu jabłkowego kojarzę z latami mojego dzieciństwa. Zawsze moja babcia podawała nam taki lub wiśniowy. Ja też co roku przygotowuje domowe przetwory. To znacznie zdrowsza opcja niż soki ze sklepu i cieszę się, że moim dzieciom również smakuje. Oprócz kompotów robię również dżemy. Zazwyczaj wykorzystuję owoce i warzywa, które znajdę na mojej działce :-)
OdpowiedzUsuń53 year-old Help Desk Operator Ambur Simnett, hailing from Kelowna enjoys watching movies like Pericles on 31st Street and Singing. Took a trip to Phoenix Islands Protected Area and drives a Ferrari 250 SWB Competizione "SEFAC Hot Rod". opublikowane tutaj
OdpowiedzUsuń38 yr old Accountant III Werner Candish, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like Doppelganger and Whittling. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a DeVille. anonimowy
OdpowiedzUsuńrzeszow kancelaria prawna
OdpowiedzUsuńJa właśnie pasteryzuje kompot z jabłek dodaje kulki ciemnego winogrona żeby był ładny kolor i smak. Nie dodaje goździków i cynamonu.
OdpowiedzUsuń