Dla kogo:
- dla fanów zdrowego odżywiania
- dla lubiących kremy czekoladowe do kanapek
- dla lubiących kuchenne eksperymenty
- 1 dojrzałe awokado*
- 2 łyżki kakao
- 50g masła (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru (lub miodu - najlepiej akacjowy)
- mielone orzechy lub migdały - wg uznania
Wykonanie:
Awokado umyć, obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Spróbować - w razie, gdyby był zbyt mało słodki- dosłodzić i ponownie zmiksować. Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez 7 dni.
*Jak rozpoznać czy awokado jest dojrzałe?
Dojrzały
owoc jest miękki i sprężysty - po naciśnięciu wraca do poprzedniego
kształtu. Jeśli nie wraca, awokado jest przejrzałe. Można też delikatnie
nacisnąć szypułkę owocu: jeśli powoli wchodzi, awokado jest dobre, zaś
jeśli wchodzi gwałtownie - już nie nadaje się do spożycia.
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Dojrzały
owoc jest miękki i sprężysty - po naciśnięciu wraca do poprzedniego
kształtu. Jeśli nie wraca, awokado jest przejrzałe. Można też delikatnie
nacisnąć szypułkę owocu: jeśli powoli wchodzi, awokado jest dobre, zaś
jeśli wchodzi gwałtownie - już nie nadaje się do spożycia.
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Sposobem na sprawdzenie, czy owoc jest dojrzały, jest
lekkie naciśnięcie jego skórki. Jeśli po naciśnięciu, skórka
wraca do poprzedniego stanu, to owoc jest dobry - dojrzały. Jeśli naciśnięte miejsce nie wraca do swojego kształtu, to znaczy to, że
awokado jest już przejrzałe.
Dojrzałe awokado ma ciemnozielony kolor, jednak nie czarnozielony.
Jeśli szypułka po naciśnięciu delikatnie wejdzie do owocu tzn., że awokado jest dojrzałe, jeśli natomiast wpadnie do środka, znaczy, że jest już przejrzałe.
Obrazek znalazłam na: http://e-l.crazylife.pl/2014/05/27/awokado-dla-zdrowia/
Dojrzały
owoc jest miękki i sprężysty - po naciśnięciu wraca do poprzedniego
kształtu. Jeśli nie wraca, awokado jest przejrzałe. Można też delikatnie
nacisnąć szypułkę owocu: jeśli powoli wchodzi, awokado jest dobre, zaś
jeśli wchodzi gwałtownie - już nie nadaje się do spożycia.
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Dojrzały
owoc jest miękki i sprężysty - po naciśnięciu wraca do poprzedniego
kształtu. Jeśli nie wraca, awokado jest przejrzałe. Można też delikatnie
nacisnąć szypułkę owocu: jeśli powoli wchodzi, awokado jest dobre, zaś
jeśli wchodzi gwałtownie - już nie nadaje się do spożycia.
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Dojrzały
owoc jest miękki i sprężysty - po naciśnięciu wraca do poprzedniego
kształtu. Jeśli nie wraca, awokado jest przejrzałe. Można też delikatnie
nacisnąć szypułkę owocu: jeśli powoli wchodzi, awokado jest dobre, zaś
jeśli wchodzi gwałtownie - już nie nadaje się do spożycia.
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-jak-wybrac-dobre-awokado,nId,1077764#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
uwielbiam zdrowsze wersje nutelli - w smaku wiele się nie różnią, a można je jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest genialny:)
OdpowiedzUsuń