Bardzo jabłkowa i wilgotna szarlotka. Składa się właściwie z samych jabłek. Polecam do wypróbowania.
Dla kogo:
- dla wielbicieli jabłek
- dla fanów szarlotki
- dla tych, którym zwykła szarlotka już się znudziła
- 1kg jabłek (obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
- 100g masła (startego na tarce)
- 9 łyżek cukru
- 100g rodzynek
- cynamon
- 1 andrut (wafel) do wyłożenia tortownicy
- bita śmietana (do dekoracji)
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paski (najłatwiej zrobić to za pomocą szatkownicy). Tortownicę (24cm) smarujemy masłem i wykładamy andrutem. Jabłka dzielimy na 3 części.Pierwszą część jabłek rozkładamy na andrucie i posypujemy 3 łyżkami cukru, cynamonem, połową rodzynek i połową masła startego na tarce. Na maśle wykładamy drugą część jabłek i posypujemy 3 łyżkami cukru, cynamonem i resztą rodzynek. Całość przykrywamy ostatnią częścią jabłek, posypujemy 3 łyżkami cukru i resztą startego na tarce masła. Całość lekko uklepujemy drewnianą łyżką. Tortownicę owijamy od spodu folią aluminiową, by sok z jabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną.
Blacha: tortownica 24cm
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.
Prawie same jabłka? O tak, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś szuka przepisu na szarlotkę bez mąki, to tej mąki najpewniej nie może jeść. Jak będę potrzebował przepisu z małą ilością mąki, może tu wrócę. Teraz, to marnowanie czasu. /aiki102/
OdpowiedzUsuńMyślę, że jeśli chodzi o mąkę w andrucie to możesz spróbować upiec szarlotkę bez niego :) Ale nie mogę obiecać, że będzie się wtedy trzymała w całości :) A andrut zawsze można usunąć, po upieczeniu :)
Usuń