Domowe masło orzechowe


Masło idealne dla miłośników masła orzechowego.W jaki sposób zrobić swoje masło? Wystarczą orzeszki i dobry blender, a efekt będzie świetny i co najważniejsze zaoszczędzimy na tym sporo pieniędzy, a do tego mamy pewność co zmiksowaliśmy! Bardzo polecam!

Dla kogo:
  • dla fanów masła orzechowego
  • dla tych, którzy lubią wiedzieć "co jedzą"
  • dla niemających uczulenia na orzeszki :)
Składniki:
  • 500g orzeszków ziemnych niesolonych
  • olej (1-2 łyżki) - najlepiej rzepakowy, sezamowy lub arachidowy
  • sól i cukier puder do smaku (wg uznania)
 Wykonanie:
Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż do piekarnika na 5-10 minut (temp. 180 stopni). Dzięki temu orzechy zyskają cudowny smak i zapach. 
Wsyp orzechy do misy blendera (najlepsza maszyna o jak największej mocy, u mnie 600W, ale najlepiej 800 albo nawet 1000). Następnie zacznij je blendować. Jeśli zauważysz, że blender się zgrzał - zrób przerwę (by go nie spalić). Podczas miksowania staraj się ściągać ze ścianek zmiksowaną masę, by ułatwić blenderowi pracę. Jeśli chcesz, by w maśle pozostały większe kawałki orzeszków (tzw. masło crunchy) po lekkim zmiksowaniu części orzechów odsyp je do miski, resztę miksując na gładką masę. Jeśli stwierdzisz, że twojemu blenderowi bardzo ciężko jest zmiksować orzechy i się "zacina" dla ułatwienia mu pracy możesz dodać 1-2 łyżki oleju. Gdy zakończysz miksowanie pod sam koniec dodaj soli/cukru i zmiksuj. (Sól i cukier dodawaj do smaku). 


 Przepis znalazłam na stronie www.vegazone.blox.pl

6 komentarzy:

  1. Brzmi zachęcająco, chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja się w nim zakochałam. A jak pomyślę o ile jest zdrowsze to tym chętniej je jem :)

      Usuń
  2. domowe masło orzechowe jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ono proste - dlaczego jeszcze nie zrobiłam?;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM