Przepyszna, bardzo jabłkowa szarlotka! Najlepsza z szarą renetą, ale inne kwaśne i twarde jabłka też dadzą radę :).
Dla kogo:
- dla mających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę
- dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce
- dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu
- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny lub masła
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka (lub 1 jajko)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety - waga przed obraniem)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie ciasta:
Margarynę (zimną), cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku.
Wykonanie jabłek:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i poszatkuj na plasterki (możesz to zrobić tarką, malakserem a nawet nożem, byleby plasterki były cienkie). Do jabłek dodaj cynamon i cukier puder. Wymieszaj delikatnie by nie połamać plasterków.
Na zimne ciasto wyłóż jabłkową warstwę. Warstwa ma być gruba. Jabłka trzeba docisnąć i wyrównać. Na wierzch ciasta zetrzyj 1/3 ciasta, które do tej pory było w zamrażarce.
Piecz ok. 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy). Po wystudzeniu ciasta posyp je cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga www.chillibite.pl z moimi drobnymi zmianami.
Moja ulubiona szarlotka :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowna :)
OdpowiedzUsuń25 yr old Data Coordiator Glennie Tomeo, hailing from Drumheller enjoys watching movies like "Spiders, Part 2: The Diamond Ship, The (Die Spinnen, 2. Teil - Das Brillantenschiff)" and Snowboarding. Took a trip to Pearling and drives a Jaguar D-Type. strona tutaj
OdpowiedzUsuń