Zaskakujące w smaku! Przepyszne ciasto z użyciem szpinaku. Bałam się go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd!
Dla kogo:
Wykonanie ciasta:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix.
Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu.
Blacha: tortownica o średnicy 26cm
Przepis jest lekko zmienią wersją z portalu Wielkie Żarcie.
Dla kogo:
- dla lubiących ciasta z warzywami
- dla fanów kulinarnych eksperymentów
- dla szpinakożerców
- 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
- szklanka cukru
- 3 jajka
- szklanka oleju
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki krupczatki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 400ml śmietany kremowej 30%
- 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany)
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- pestki z owocu granatu (do dekoracji)
Wykonanie ciasta:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix.
Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu.
Blacha: tortownica o średnicy 26cm
Przepis jest lekko zmienią wersją z portalu Wielkie Żarcie.
Bardzo lubię to ciasto!!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne :) dziękuję za przepis Aniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Zachęcam do wypróbowywania kolejnych przepisów!
Usuń