Pyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko.
Dla kogo:
- dla fanów piernika
- dla chcących poczuć świąteczną atmosferę
- dla lubiących muffinki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy demerara)
- łyżka przyprawy do pierników
- 50ml oleju
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki miodu
- jajko
- 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych
- jabłko (średniej wielkości)
- szczypta soli
- gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła
- ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna
W misce wymieszać suche składniki: dwa rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód, mleko (jeśli zdarzy się, że miód jest zbyt twardy należy rozgrzać go lekko w rondelku, aż stanie się płynny). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Porządnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i starte na tarce jabłko.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto (do ok. 3/4 ich wysokości). Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy przestygną przygotować polewę. Polać muffinki, a następnie udekorować w dowolny sposób. Ja udekorowałam piernikowymi gwiazdkami, upieczonymi wg tego przepisu.
Z przepisu otrzymamy ok. 15 szt. muffinek.
Przepis znaleziony na gazetce reklamowej, wprowadziłam w nim drobne zmiany.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń