Ziemniaczki - bajaderki


Ziemniaczki znajdują się na liście TOP5 mojego męża. Gdy w domu nie ma niczego słodkiego słyszę: "Może zrobisz ziemniaczki??" :). Idealne przekąska na Sylwestra.

Dla kogo:
  • dla fanów słodkości "na raz"
  • dla lubiących desery bez pieczenia
  • dla kochających bajaderki
Składniki:
  • 600g herbatników
  • 1,5 kostki masła (300g)
  • szklanka cukru
  • 50g kakao
  • 4 jajka
  • 2-4 krople ulubionego aromatu
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia)
  • rodzynki, migdały (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ze sobą: żółtka z cukrem, ubite białka, zmielone herbatniki,
masło, pokrojone orzechy, kakao. Dodajemy aromat. Do masy można także dodać inne bakalie (migdały, rodzynki itp.). Wszystko łączymy w zwartą masę, z której następnie formujemy kulki dowolnej wielkości. Gotowe kulki obtaczamy w kokosie, posiekanych orzechach lub zmielonych herbatnikach. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Z przepisu otrzymamy ok. 35 szt. średniej wielkości ziemniaczków.

Przepis pochodzi z domowych zapisków. 
Przekąski Sylwestrowe

0 komentarze:

INSTAGRAM