Ziemniaczki znajdują się na liście TOP5 mojego męża. Gdy w domu nie ma niczego słodkiego słyszę: "Może zrobisz ziemniaczki??" :). Idealne przekąska na Sylwestra.
Dla kogo:
- dla fanów słodkości "na raz"
- dla lubiących desery bez pieczenia
- dla kochających bajaderki
- 600g herbatników
- 1,5 kostki masła (300g)
- szklanka cukru
- 50g kakao
- 4 jajka
- 2-4 krople ulubionego aromatu
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia)
- rodzynki, migdały (opcjonalnie)
Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ze sobą: żółtka z cukrem, ubite białka, zmielone herbatniki,
masło, pokrojone orzechy, kakao. Dodajemy aromat. Do masy można także dodać inne bakalie (migdały, rodzynki itp.). Wszystko łączymy w zwartą masę, z której następnie formujemy kulki dowolnej wielkości. Gotowe kulki obtaczamy w kokosie, posiekanych orzechach lub zmielonych herbatnikach. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Z przepisu otrzymamy ok. 35 szt. średniej wielkości ziemniaczków.
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
0 komentarze: