Kruche ciasteczka, które dzięki masłu orzechowemu rozpływają się w ustach. Zdjęcia słabe, bo były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić im porządnej sesji zdjęciowej :D.
Dla kogo:
- dla dzieciaków
- dla fanów masła orzechowego
- dla lubiących kruche ciasteczka
- 100g masła (miękkiego)
- jajko
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g
- 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g
Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić duże odstępy, gdyż podczas pieczenia rozleją się na boki.
Pieczemy je ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej po upieczeniu umieścić je na kratce do całkowitego wystudzenia.
Składników wystarczy na ok. 25 ciasteczek.
Przepis ze strony: czekoladautkane.pl
Och mniam!!! Na prośbę mojej dziesięcioletniej córki ... "ciasteczka z M&Mami proszę" przepis znaleziony ... dziękuję, pycha ;-)
OdpowiedzUsuń