Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's

 
Kruche ciasteczka, które dzięki masłu orzechowemu rozpływają się w ustach. Zdjęcia słabe, bo były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić im porządnej sesji zdjęciowej :D.

Dla kogo:
  • dla dzieciaków
  • dla fanów masła orzechowego
  • dla lubiących kruche ciasteczka
Składniki:
  • 100g masła (miękkiego)
  • jajko
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g
  • 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g
Wykonanie:
Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić duże odstępy, gdyż podczas pieczenia rozleją się na boki.
Pieczemy je ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej po upieczeniu umieścić je na kratce do całkowitego wystudzenia.

Składników wystarczy na ok. 25 ciasteczek.

Przepis ze strony: czekoladautkane.pl

1 komentarz:

  1. Och mniam!!! Na prośbę mojej dziesięcioletniej córki ... "ciasteczka z M&Mami proszę" przepis znaleziony ... dziękuję, pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM